Rodowód Marki

Marka Wawel narodziła się z połączenia doskonałych polskich i szwajcarskich receptur oraz czekoladowego kunsztu doskonalonego przez lata.


 

Tradycje firmy Wawel sięgają końca XIX wieku, kiedy to świeżo upieczony czeladnik - Adam Piasecki postanowił założyć w Krakowie pracownię cukierniczą. W niewielkim zakładzie przy ulicy Długiej zatrudniał początkowo pięć osób. Jednak wyjątkowe powodzenie i rosnąca sława jego wyrobów skłoniły Piaseckiego w 1910 roku do rozpoczęcia produkcji fabrycznej. Czekoladowe produkty zyskały wśród smakoszy ogromną popularność, a słodycze według kilku receptur mistrza odnajdziemy nawet dziś na półce sklepowej.

Romantyczna historia batonika Danusia – jednego z najstarszych produktów Wawel
Czekoladowa Danusia to owoc miłości właściciela firmy - Adama Piaseckiego do pięknej pracownicy. Na początku lat dwudziestych ubiegłego stulecia, oczarowany urzekającą urodą Danusi, mistrz cukierniczy opracował oryginalną recepturę czekoladowego batonika na dowód swojej bezgranicznej miłości. Jego wyjątkowy smak odzwierciadlał nieskończoną siłę uczucia, a nazwa i umieszczony na opakowaniu portret dziewczyny, nie zostawiały żadnych wątpliwości, komu jest dedykowana ta czekoladka.


Karmelki – ręcznie wykonywane cukierki
Karmelki od lat wykonywane są tradycyjną metodą, której zawdzięczają swój niepowtarzalny wygląd i smak. Znakomite nadzienie grylażowe z cieniutkimi nitkami karmelu jest formowane ręcznie, dzięki czemu Raczki oraz Kukułki cieszą podniebienia Konsumentów wyjątkową chrupkością i delikatnością, a oko – paskami w kontrastowych kolorach.

Przywiązanie Klientów do smaku i wyglądu karmelków spowodowało, iż w czasie przeprowadzki do nowoczesnej fabryki w Dobczycach zostały tam również przeniesione maszyny, które pozwalają na produkowanie cukierków tradycyjną metodą sprzed wieku.


Mity i legendy – czekoladki na Cesarskim Dworze
Franciszek Józef spędzał jedyne naprawdę szczęśliwe chwile w otoczeniu swych licznych wnuków. Dzieci baraszkowały wtedy na dywanie w gabinecie Dziadunia, prosząc go gorąco o wspaniałe słodycze sprowadzane ekstrapocztą z Galicji, z Krakowa. Dobrotliwy Monarcha zawsze spełniał ich prośbę, sam bowiem przepadał za wyrobami Fabryki Piaseckiego. Osobisty kamerdyner Najjaśniejszego Pana - Euglen Ketterl opowiadał, że gdy cesarskie wnuki, podobnie jak cały Dwór, oblizywały palce po czekoladkach i wafelkach, wołając - Ach, królewski smak! Monarcha poprawiał je łagodnie - Nie królewski, lecz cesarsko-królewski.


Kasztanki, Malaga, Tiki Taki – najbardziej znane i cenione przez klientów czekoladki Wawel.
Pierwszą czekoladką produkowaną przez Wawel była Malaga. Jej historia sięga końca lat 60., kiedy formowano ją ręcznie. Na początku lat 70. Firma rozpoczęła produkcję Kasztanków i Tiki Taków, stosując już specjalistyczne maszyny. W 1995 roku czekoladki te otrzymały Godło Teraz Polska.