Fabryka czekolady

Zakład produkcyjny w Dobczycach

W 2006 roku zakład produkcyjny został przeniesiony do podkrakowskich Dobczyc.
Decyzja została podyktowana dynamicznym rozwojem rynku słodyczy oraz firmy Wawel SA. Zdecydowano o scentralizowaniu produkcji pod jednym dachem.


Do 2006 roku produkcja była zlokalizowana w trzech zakładach. Każdy z nich miał wyspecjalizowany profil produkcyjny. Zakład Nr 1 (ul. Wrocławska 17) produkował głownie czekoladki nadziewane, cukierki czekoladowe i  batony. Zakład Nr 2 (ul. Masarska 6-8) produkował czekolady pełne, czekolady z dodatkami, karmelki oraz kakao, natomiast z linii Zakładu Nr 3 (ul. Kącik 20) schodziło głównie pieczywo cukiernicze - wafle i „Michałki". 


Siedziba główna firmy pozostała w Krakowie, mieści się przy ul. Władysława Warneńczyka 14.
Nowy zakład produkcyjny Wawel SA usytuowany został na blisko 6 hektarach w Strefie Przemysłowej w Dobczycach przy ul. Wawelskiej 6.


Fabryka spełnia wszelkie standardy wymagane przy produkcji żywności. Proces wytwarzania wyrobów czekoladowych firmy Wawel SA oparty jest na sprawdzonych recepturach, a wykorzystywane surowce poddawane są szczegółowej kontroli. Świadczy o tym certyfikowany System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001: 2008.


Cały proces inwestycyjny trwał od czerwca 2004 roku. Obejmował m.in. budowę nowoczesnej hali produkcyjnej wraz z montażem i uruchomieniem wszystkich linii produkcyjnych, wybudowanie magazynu wyposażonego w narzędzia ułatwiające rozładunek surowców oraz ich transport na halę produkcyjną, uruchomienie magazynu dystrybucyjnego z całym zapleczem logistycznym, komputerowym śledzeniem partii i systemem wysokiego składowania.


Dla Wawel SA niezwykle ważna jest społeczna odpowiedzialność, dlatego w projekcie znalazły się nowoczesne systemy chroniące środowisko. Fabryka posiada najwyższej jakości systemy zabezpieczające przed niekontrolowanym wydostaniem się zanieczyszczeń do otoczenia. Ograniczenie emisji hałasu, zużycia wody i energii czyni zakład przyjaznym dla środowiska. Koszt całej inwestycji wyniósł ponad 100 milionów złotych.


Do Dobczyc przeniesiono również maszyny, które pozwalają na produkowanie cukierków tradycyjną metodą. W ten sposób powstają karmelki np. Kukułki i Raczki – cenione za niepowtarzalne nadzienie grylażowe z cienkimi niteczkami karmelu.