Historia firmy

Wawel SA to jedna z najstarszych fabryk cukierniczych w Polsce.

Firma szczyci się tradycjami sięgającymi końca XIX wieku. W 1898 roku Adam Piasecki założył w Krakowie firmę cukierniczą. Kilka lat później, w roku 1910, już jako uznany cukiernik, uruchomił fabrykę czekolady. Wyroby Piaseckiego stały się synonimem doskonałego smaku i wysokiej jakości. Swój pierwszy sklep firmowy otworzył w kamienicy przy Rynku Głównym w Krakowie.

W latach dwudziestych Adamowi Piaseckiemu przybyła silna konkurencja.

Swoje filie otworzyli w Krakowie uznani w Europie producenci słodyczy – w 1922 roku powstała Fabryka Wyrobów Czekoladowych Pischinger, a w 1925 Fabryka Czekolady Suchard.
Po II Wojnie Światowej trzy konkurencyjne zakłady połączono w jedną firmę i w 1951 roku powstały Zakłady Przemysłu Cukierniczego Wawel. Wkrótce fabryka stała się jednym z najznakomitszych producentów słodyczy w Polsce.
 

W 1914 r. z linii produkcyjnej schodzi 1500 kg wyrobów dziennie. W produkowanym asortymencie jest ponad 100 różnych wyrobów. Wszystkie produkty mają eleganckie opakowania firmowe. 

Do 2006 roku produkcja odbywała się w trzech zakładach produkcyjnych zlokalizowanych na terenie Krakowa.

Każdy z nich miał wyspecjalizowany profil produkcyjny. Zakład Nr 1 (ul. Wrocławska 17) produkował głównie czekoladki nadziewane, cukierki czekoladowe i batony. Zakład Nr 2 (ul. Masarska 6-8) produkował czekolady pełne, czekolady z dodatkami, karmelki oraz kakao, natomiast z linii Zakładu Nr 3 (ul. Kącik 20) schodziło głównie pieczywo cukiernicze – wafle i „Michałki".

Na przestrzeni lat logo firmowe Wawel było kilka razy modyfikowane. Główne zmiany dotyczyły kolorystyki podpisu, miejsca powstania firmy czy użycia zarysu Zamku na Wawelu jako symbolu miasta Krakowa.

Niezmiennym elementem pozostała jednak sama czcionka, która na przestrzeni tych kilkudziesięciu lat zachowała swój charakterystyczny kształt - czcionki pisanej. 

Podążając za wciąż rosnącymi wymaganiami rynku i zmieniającą się sytuacją gospodarczą, w 1992 roku Zarząd podjął decyzję o prywatyzacji.

W wyniku przekształceń powstała spółka Zakłady Przemysłu Cukierniczego Wawel SA.
Przełomowym dla Wawelu momentem było przekształcenie firmy w spółkę publiczną. W 1997 r. Komisja Papierów Wartościowych i Giełd dopuściła akcje spółki do obrotu publicznego. Na rynku podstawowym warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych akcje ZPC Wawel SA zadebiutowały 11 marca 1998 r.
W 2005 roku firma zmieniła nazwę na Wawel SA.

W 2006 roku zostaje zrealizowana inwestycja w Dobczycach. W strefie przemysłowej powstaje nowoczesny zakład produkcyjny,
do którego stopniowo zostaje przeniesiona cała produkcja. 

W 2006 roku zakład produkcyjny został przeniesiony
do podkrakowskich Dobczyc. Decyzja została podyktowana dynamicznym rozwojem rynku słodyczy oraz firmy Wawel SA. Nowy zakład produkcyjny Wawel usytuowany został na blisko sześciu hektarach w Strefie Przemysłowej w Dobczycach przy ul. Wawelskiej 6. Siedziba główna firmy pozostała w Krakowie, mieści się przy ul. Władysława Warneńczyka 14.