Dobre wypieki to Dobre Składniki – Wawel na święta Wielkanocne

W te Święta do stworzenia w kuchni czegoś wyjątkowego zainspirują nas Kakao Wawel i Czekolada Gorzka – w dwóch odsłonach: klasyczna Gorzka 70% cocoa i Qulinaria 70% cocoa, idealna do gotowania, pieczenia i przygotowywania polew do ciast. Wielkanoc z marką Wawel będzie naprawdę pyszna, a świąteczne wypieki z Dobrymi Składnikami na pewno się udadzą. Dodatkowo, sięgając po te produkty, możemy pomóc potrzebującym! Wszystkie objęte są programem społeczno-konsumenckim „Serce Rośnie”. Rejestrując się na www.sercerosnie.com.pl i wpisując kody z opakowań oznaczonych serduszkiem, możemy pomóc wybranym organizacjom charytatywnym. To drobny gest, a znaczy tak wiele!

Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznych wypieków i słodkich eksperymentów. Odkryj linię produktów Qulinaria Wawel, która jest odpowiedzią na kulinarne zamiłowania Polaków lub wypróbuj klasyczną czekoladę Wawel 70% cocoa – bez sztucznego emulgatora E476, etylowaniliny (czyli syntetycznego aromatu) i oleju palmowego, za to z lecytyną z soi bez GMO i wysoką zawartością ziarna kakaowego. W te święta wytrawna Czekolada Gorzka 70% i Kakao Qulinaria Wawel, idealnie sprawdzą się jako składniki wielkanocnych ciast, polew i rozmaitych deserów. Warto wiedzieć, że aktualnie już wszystkie produkty marki Wawel objęte są pionierskim projektem Dobre Składniki, dzięki czemu nie zawierają zbędnych dodatków. Już dziś spraw tę przyjemność najbliższym i… oczywiście sobie!

Mmm… Co za przepis!

Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznego… mazurka! Spośród wszystkich wypieków, to właśnie on cieszy się największą popularnością. Rodzajów mazurków jest wiele, lecz ten przepis naprawdę pozytywnie zaskakuje! Świąteczny mazurek czekoladowy – odkryj go z marką Wawel.

Składniki na ciasto:

• 280 g mąki pszennej
• 2 łyżki kakao Qulinaria Wawel
• 200 g schłodzonego masła
• 100 g cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 żółtka

Składniki na polewę:

• 200 g gorzkiej czekolady Wawel 70% cocoa
• 100 g masła
• orzechy i bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

1. Mieszamy suche składniki.
2. Dodajemy masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
3. Formujemy kulę, owijamy ciasto folią i wrzucamy na godzinę do lodówki.
4. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej formy, pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy też polewę.
5. W rondelku z podwójnym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.
6. Upieczony spód mazurka polewamy przestudzoną polewą czekoladową i dekorujemy. Czekamy do ostygnięcia polewy.

Świąteczna pyszność gotowa. Teraz nie pozostaje nic innego, jak kroić i delektować się tym smakiem. Smacznego!