Tradycja
ze słodką historią

Historia firmy i marki Wawel

Pod koniec XIX wieku pewien chłopiec, Adaś Piasecki, marzy o zawodzie cukiernika. Kilka lat później rozpoczyna naukę i jako dwudziestoletni młodzieniec, znając już tajniki sztuki, zdaje egzamin czeladniczy. Tak rozpoczyna się historia dzisiejszej marki Wawel.

1898

Swoją pierwszą niewielką cukiernię Adam Piasecki otwiera w Krakowie, w kamienicy przy ulicy Długiej. Początkowo pomaga mu zaledwie pięciu pracowników.

1910

Rosnąca popularność wyrobów powstających w cukierni Piaseckiego i pasja przedsiębiorcy, pozwalają na uruchomienie szerszej produkcji – to początek działania Krakowskiej Fabryki Cukrów i Czekolady przy ul. Wrocławskiej w Krakowie.

1914

„Król Czekolady”, jak z czasem okrzyknięto Piaseckiego, wraz z mistrzem szwajcarskim i 22 pracownikami, każdego dnia dokładają wszelkich starań, aby ich słodkości pieściły podniebienia największych smakoszy. Codziennie z linii produkcyjnej schodzi 1500 kg najwyższej jakości wyrobów w eleganckich opakowaniach firmowych.

1920

U szczytu sukcesu, w latach dwudziestych, Adam Piasecki poznaje młodszą od siebie, piękną Danusię, która pracuje w fabryce mistrza. Jego miłość jest tak wielka, że specjalnie na cześć ukochanej Piasecki opracowuje wyjątkową recepturę znanej do dziś czekoladki z grylażowym nadzieniem i nazywa ją imieniem swojej wybranki. Miasto zahuczało od plotek! Każdy chciał spróbować, jak smakuje słynna Danusia…

1951

Marka Wawel prężnie rozwija się pod okiem najlepszych cukierników i doradców. Pierwszą nową czekoladką, która zostaje wówczas wyprodukowana jest dostępna do dziś Malaga, początkowo formowana ręcznie. Czekoladki Tiki Taki i Kasztanki są nieco młodsze i Wawel produkuje je z użyciem specjalistycznych maszyn.

1951

W tym czasie słodycze Wawelu produkowane są w trzech krakowskich zakładach. Każdy z nich słynie z wyjątkowych specjalizacji i wyrobów. Pierwszy znajduje się przy ul. Wrocławskiej i produkuje głównie czekoladki nadziewane, cukierki czekoladowe i batony. Czekolady pełne i te z dodatkami, karmelki i kakao to owoce zakładu przy ul. Masarskiej. Uwielbiane przez wszystkich Michałki i wafle codziennie opuszczają trzeci zakład, usytuowany przy ul. Kącik.

1960

1970

1980

1992

Kolejne lata to okres dynamicznego rozwoju firmy. Na tle przemian gospodarczych w Polsce podjęto decyzję o prywatyzacji przedsiębiorstwa i przekształceniu go w spółkę akcyjną – Zakłady Przemysłu Cukierniczego Wawel SA.

1997

Komisja Papierów Wartościowych i Giełd dopuszcza akcje spółki do obrotu publicznego. Na rynku podstawowym warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych akcje ZPC Wawel SA debiutują 11 marca 1998 r.

2005

Po kilku latach funkcjonowania na giełdzie firma zmienia nazwę na Wawel SA.

2006

Po ponad 100 latach funkcjonowania w obrębie murów Krakowa, trzy zakłady zostają przeniesione do jednego nowoczesnego zakładu produkcyjnego wybudowanego w podkrakowskich Dobczycach, w którym stopniowo zostaje uruchomiona cała produkcja. Nowoczesna fabryka zajmuje blisko sześć hektarów i jest usytuowana na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Siedziba Zarządu firmy pozostaje w Krakowie i mieści się przy ul. Władysława Warneńczyka 14.

2008

Wawel to firma, której otoczenie nigdy nie było obojętne. Idea dobroczynności była zawsze głęboko zakorzeniona w filozofii marki, dlatego w czerwcu 2008 roku powołana została Fundacja „Wawel z Rodziną”, która kontynuuje prowadzoną przez firmę działalność charytatywną.

2015

Zakład w Dobczycach jest kolejno rozbudowywany w 5 etapach. Wawel produkuje blisko 45 tysięcy ton słodyczy rocznie, ale nie ustaje w rozwoju. W 2015 roku rozpoczyna się proces budowy zakładu nr 2 i wyposażania go w nowe, ultranowoczesne linie produkcyjne oraz maszyny pakujące. Inwestycja docelowo znacznie zwiększy zdolności produkcyjne oraz umożliwi produkcję nowego asortymentu.

2017

Mimo zdecydowanej przewagi ultranowoczesnych maszyn, w fabryce słodyczy Wawel istnieje miejsce, w którym czas się zatrzymał. To karmelarnia, gdzie na maszynach przeniesionych ze starych zakładów Wawel, powstają oryginalne karmelki, produkowane tradycyjną metodą sprzed wieku.

Fabryka Wawel spełnia wszelkie standardy wymagane przy produkcji żywności. Proces produkcji oparty jest na sprawdzonych recepturach, a wykorzystywane surowce poddawane są szczegółowej kontroli. Świadczą o tym wdrożony Certyfikowany System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001: 2000, System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) zgodny z Codex Alimentarius, międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności (BRC) oraz IFS Food (Międzynarodowy Standard Żywności). Wawel jest odpowiedzialnym producentem, dbającym o swoje otoczenie i lokalną społeczność. Fabryka posiada najwyższej jakości systemy zabezpieczające przed niekontrolowanym wydostaniem się zanieczyszczeń do otoczenia, ograniczeniem emisji hałasu, zużycia wody i energii, co czyni zakład przyjaznym dla środowiska.

Jesteśmy dumni, że nasze wyroby wprawiają
w dobry nastrój kolejne pokolenia Polaków.

Pragniemy, aby przyjemność, której źródłem są nasze wyroby,
była impulsem do drobnych, dobrych uczynków,
a wszystko w myśl zasady – czujesz się dobrze, czynisz dobrze!

Zapisz się na newsletter i otrzymuj najświeższe informacje o promocjach oraz nowych produktach.

Klikając zapisz wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych.